معافیت‌های قانونی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی

معافیت‌ها و مشوق‌های مناطق آزاد تجاری صنعتی

ردیفموضوعشرح معافیت در مناطق آزاد تجاری صنعتی
1

معافیت مالیاتی

·        معافیت مالیاتی 20 ساله مالیات بر درآمد برای اشخاص حقیقی و حقوقی که در منطقه به انواع فعالیت‌های اقتصادی اشتغال دارند، نسبت به هر نوع فعالیت اقتصادی در منطقه آزاد؛ طبق ماده 13 قانون چگونگی اداره مناطق آزاد تجاری – صنعتی.

·        معافیت مالیات بر ارزش افزوده طبق مواد 7،6 و 52 قانون مالیات بر ارزش افزوده.

اطلاعات تکمیلی درمورد معافیت مالیاتی مناطق آزاد

2

واردات و

معافیت‏‌های گمرکی

مناطق آزاد

·         پس از ثبت گمرکی، معاف از کلیه عوارض؛ طبق ماده 14 قانون چگونگی اداره مناطق آزاد تجاری – صنعتی، مبادلات بازرگانی مناطق با خارج از کشور پس از ثبت گمرکی از شمول مقررات صادرات و واردات مستثنی هستند.

·         طبق ماده 16 قانون چگونگی اداره مناطق آزاد تجاری – صنعتی، ورود کالاهایی که تمام یا بخشی از مواد اولیه آن از داخل کشور تأمین و در منطقه آزاد تولید می‌شود از تمام یا بخشی (‌متناسباً) از حقوق‌گمرکی و سود بازرگانی مربوط به مواد اولیه داخلی معاف خواهند بود.

·         طبق ماده 17 قانون چگونگی اداره مناطق آزاد تجاری – صنعتی، کالاهایی که برای بکارگیری و مصرف در منطقه از داخل کشور به مناطق حمل می‌گردند، از موارد نقل و انتقال داخلی کشور است.

·         امکان ورود تجهیزات و ماشین‌آلات از خارج کشور به منطقه.

·         امکان ورود 3200 قلم مواد اولیه بدون ثبت سفارش.

·         امکان ورود خودرو و تردد با پلاک منطقه در محدوده منطقه آزاد.

·        تخفیف 15 درصدی سود بازرگانی در واردات کالای تجاری از مناطق به کشور و کسب درآمد مناطق با دریافت بخشی از تخفیف درصدی سود بازرگانی به عنوان عوارض.

3

مشوق‌‏ها و مزایای خاص مناطق آزاد

(به جز معافیت‏‌های گمرکی)

·         انبارداری کالاهای تجاری وارداتی به سرزمین اصلی قبل از ورود به کشور و همچنین انبارداری مواد اولیه واحدهای صنعتی و تولیدی.

·         تعیین محدوديت زماني جهت متروكه شدن كالا توسط سازمان منطقه.

·         امتیاز خرده فروشی؛ ورود و فروش کالای مسافری.

·         مبادله ارز؛ طبق آیین‌نامه اجرایی عملیات پولی بانکی در مناطق آزاد: ماده 9: خرید و فروش کلیه ارزها در مقابل ریال یا سایر ارزها و کلیه معلاملات و نقل و انتقالات ارزی در مناطق توسط اشخاص حقیقی و حقوقی آزاد ‌است. همچنین طبق ‌ماده 10: نقل و انتقال کلیه ارزها از خارج از کشور به مناطق و از مناطق به خارج از کشور توسط اشخاص حقیقی و حقوقی آزاد است. (تبصره: نقل و انتقال ارز از سایر نقاط کشور توسط اشخاص حقیقی و حقوقی به مناطق و بالعکس، تابع قوانین و مقررات ارزی کشور خواهد بود.)

4

سرمایه‏‌گذاری خارجی

تسهیل ورود سرمایه‏‌گذار خارجی طبق مقررات سرمایه گذاری در مناطق آزاد تجاری – صنعتی جمهوری اسلامی ایران.

·         پذیرش سرمایه‏‌گذاری کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی و مؤسسات اعم از ایرانی و خارجی و سازمان‌های بین‌المللی.

·         سرمایه‌گذاران خارجی می‌توانند در فعالیت‏‌های اقتصادی منطقه به هر نسبتی مشارکت نمایند.

·         سرمایه‌گذار می‌تواند سرمایه‌ای را که به منطقه وارد می‌کند، بیمه نماید.

·         حقوق قانونی سرمایه‌گذاران خارجی مورد تضمین و حمایت است. سرمایه سرمایه‌گذاران خارجی چنانچه در مواردی به وسیله قانون به نفع عموم‌، ملی شود و یا اینکه از سرمایه‌گذاران مزبور سلب مالکیت گردد جبران عادلانه خسارت به عهده سازمان می‌باشد.

·         خروج سود ویژه و مبالغ مربوط به اصل و منافع حاصل از فعالیت‌های اقتصادی سرمایه‌های خارجی و سرمایه‌های ارزی ایرانیان و همچنین مبالغ ناشی ‌از فروش، یا واگذاری اینگونه سرمایه‌ها از مناطق مجاز است.

·         سرمایه‌گذاران می‌توانند سهام یا سهم‌الشرکه خود را با موافقت سازمان منطقه به سرمایه‌گذاران دیگر واگذار نمایند.

معافیت های استثنائات تجاری کشور

مناطق آزاد تجاری صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی، از جمله مهمترین استثنائات تجاری ایران محسوب می شوند. استثنائات تجاری، هر یک به نحوی از اعمال کامل قوانین تجاری کشور مستثنی هستند. علل اصلی ایجاد معافیت از اعمال قوانین و مقررات تجاری کشور در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی، افزایش سرمایه گذاری و رونق تولید و صادرات است.

معافیت-های-مناطق-آزاد

معافیت‌ها و مشوق‌های مناطق ویژه اقتصادی

ردیف

موضوع

شرح معافیت در مناطق ویژه اقتصادی

1

معافیت مالیاتی مناطق ویژه اقتصادی

·         معافیت مالیاتی تا 13 سال از مالیات بر درآمد طبق ماده 132 قانون مالیات‌‏های مستقیم (مشابه شهرک‌های صنعتی)

·        معافیت مالیات بر ارزش افزوده طبق مواد 7،6 و 52 قانون مالیات بر ارزش افزوده

اطلاعات تکمیلی درمورد معافیت مالیاتی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی

2

واردات و

معافیت‏‌های گمرکی

مناطق ویژه اقتصادی

·         واردات کالا پس از ثبت گمرکی معاف از کلیه عوارض است؛ طبق ماده 8 قانون تشکیل و اداره مناطق ویژه اقتصادی، مبادلات بازرگانی مناطق با خارج از کشور و یا با سایر مناطق ویژه اقتصادی و مناطق آزاد تجاری و صنعتی پس از ثبت در گمرک از حقوق گمرکی، سود بازرگانی و کلیه عوارض ورود و صدور تحت هر عنوان معاف بوده و مشمول محدودیت‏‌ها و ممنوعیت‏‌های مقررات واردات و صادرات به استثنای محدودیت‌‏ها و ممنوعیت‏‌های قانونی و شرعی نمی‏‌شود و مبادلات بازرگانی مناطق با سایر نقاط کشور به استثنای مناطق یاد شده در فوق تابع مقررات صادارات و واردات می‏‌باشد.

·        امکان ورود کالای تولید شده به سرزمین اصلی با پرداخت حقوق ورودی مواد اولیه متناسب با ارزش افزوده

·         طبق تبصره 3 – ماده 8 قانون تشکیل و اداره مناطق ویژه اقتصادی، مبادلات مواد اولیه وقطعات خارجی وارد شده به مناطق که جهت پردازش، تبدیل، تکمیل یا تعمیر به داخل کشور وارد می‏شود تابع مقررات ورود موقت بوده پس از پردازش، تبدیل، تکمیل یا تعمیر جهت استفاده در منطقه بدون تنظیم اظهار نامه و پروانه صادراتی یا حداقل تشریفات گمرکی به مناطق مرجوع و تسویه می‏‌گردد.

·         طبق ماده 12 قانون تشکیل و اداره مناطق ویژه اقتصادی، گمرک جمهوری اسلامی ایران مکلف است تقاضای صاحبان کالا را برای ترانزیت کالا و حمل مستقیم از سایر مبادی ورودی به مناطق، پذیرفته و تسهیلات لازم را از این جهت فراهم نماید.

·         طبق ماده 20 قانون تشکیل و اداره مناطق ویژه اقتصادی، محدوده مناطق ویژه اقتصادی جزو قلمرو گمرکی جمهوری اسلامی ایران نمی‏‌باشد و گمرک مکلف است با رعایت مفاد ماده (8) این قانون در مبادی ورودی و خروجی آن‏ها به منظور اعمال مقررات مربوط به صادرات و واردات استقرار یابد.

·         امکان ورود تجهیزات و ماشین‌آلات از خارج کشور

·        همچنین مناطق ویژه اقتصادی مشمول کلیه معافیت‏‌های گمرکی مشابه سرزمین اصلی، اعم از بند غ ماده 119 قانون امور گمرکی مبنی بر واردات ماشین‌آلات خط تولید به تشخیص وزارت صنایع و معادن توسط واحدهای تولیدی، صنعتی و معدنی مجاز که از پرداخت حقوق ورودی معاف هستند، تسهیلات ۱۸ گانه گمرک برای فعالان مجاز اقتصادی (AEO)[1] و ماده 38 قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور است.

3

مشوق‏‌ها و مزایای خاص مناطق ویژه

·         واردات و نگهداري كالا از قبيل مواد اوليه، ماشين‌آلات، ابزار و قطعات ماشين‌آلات خط توليد به صورت اماني وارد شده به منطقه (در اکثر مناطق)

·         عدم وجود محدوديت زماني جهت متروكه شدن كالا (میزان محدودیت توسط سازمان هر منطقه تعیین می‌شود)

4

سرمایه‌گذاری خارجی

بدون مشوق خاص برای مناطق ویژه اقتصادی، مطابق با سرزمین اصلی؛
مشمول قانون تشویق و حمایت سرمایه گذاری خارجی[2].

[1] گمرک جمهوری اسلامی ایران در راستای سیاست‌های دولت برای حمایت از تولید و صادرات ، تسهیلات گوناگونی را جهت فعالان تولیدی و تجاری به‌ ویژه تولیدکنندگان و صادرکنندگان فاقد سابقه تخلف گمرکی در نظر گرفته و طی شیوه‌نامه‌‌ای ضوابط برخورداری فعالان مجاز اقتصادی واجد شرایط از این تسهیلات را به گمرکات اجرایی ابلاغ نموده است.

[2] لینک قانون تشویق و حمایت سرمایه‏‌گذاری خارجی:
https://rc.majlis.ir/fa/law/show/133816

5/5